Designs by architect Allen Jack + Cottier on behalf of the University of Sydney, comprises of a small supply of four (4) and ten (10) bed University-owned houses in the streets surrounding Lismore hospital
Designs by architect Allen Jack + Cottier on behalf of the University of Sydney, comprises of a small supply of four (4) and ten (10) bed University-owned houses in the streets surrounding Lismore hospital Melissa Gulbin

Student accommodation DA for health precinct

THE UNIVERSITY of Sydney last month lodged a development application for a $2.4 million 30-bed student accommodation development in the Lismore Base Hospital Precinct in order to support the University's Centre for Rural Health.

The 67 Uralba Street development aims to meet an urgent demand for affordable student housing.

Around Lismore Hospital

In a statement prepared by architects Allen Jack + Cottier on behalf of the University of Sydney, the application comprises of a small supply of four (4) and ten (10) bed University-owned houses in the streets surrounding Lismore hospital.

Located in the Health Precinct in Lismore, the proposed site is bound to the north by Uralba Street and the Simulated Learning Centre (SLE), an important part of the students training. To the south by Dalziell Street a low scale residential street; to the east it is book ended by five storey car parking complex currently under construction, and to the west by an existing single storey fibro cottages.

Central for students

Located at 18 Dalziell Street Lismore, the site falls within the Urban Area of Lismore City Council Local Government Area. Approximately 8000m2 site, includes area occupied by the SLE and two fibro cottages on Dalziel Street currently used as student accommodation.

Location of the proposed student accommodation in Lismore
Location of the proposed student accommodation in Lismore Samantha Elley

The building has been situated to the centre of the block, close to the eastern boundary, nestled behind the SLE building with a bridge link across from the new carpark.

Design of the building

The building reads as two storey from the north and three and a half storey from Dalzell Street. As the site is steeply sloping the building is cut in at the rear with planted retaining walls allowing natural light to bedrooms at the lower level. At the front of the building the earth will be used to fill and graduate the slope, reducing the visual bulk. The gross floor area is 693m2.

The building is fragmented at the centre by a circulation and entry core, this element has been designed to allow natural light and cross ventilation through the louvred windows. A large awning over the main entrance at the bridge link to provide legibility and amenity at the front door. The Height of the new building remains well within height limit of 13m above natural ground level proposed in the new DCP for the Lismore heath precinct.

The new building is setback from the boundaries with new landscaping designed to screen it from and to the adjacent carpark and residence



Unmentionable theatre play about hard life choices

premium_icon Unmentionable theatre play about hard life choices

Cock is a play about a man and a woman competing for the same lover

There's a house for everyone, no matter your budget

premium_icon There's a house for everyone, no matter your budget

Lismore houses offer a home for all budgets

Up to 'eight' potential buyers eye off Kimberley Kampers

premium_icon Up to 'eight' potential buyers eye off Kimberley Kampers

Former employees are owed more than $1 million

Local Partners